Descriere:
Acupunctura este o specialitate medicala ce apartine domeniului vast al medicinei traditionale chineze. Aceasta arta de diagnosticare, prevenire și tratament al bolilor are o vechime de peste 5.000 de ani. Tara de origine este China, unde ea poate fi considerata ca o emblema medicala. Ulterior s-a extins și in tarile din vecinatate:Japonia, Coreea, India, Vietnam, precum si alte tari asiatice.
Primele tratate chinezeÈ™ti au fost scrise cu cel putin 2000-3000 ani in urma (cea mai importanta “Canonul medicineiâ€), autorii acelor tratate fiind capi de È™coala È™i medici consultanti ai imparatului, avand rang de ministru.
Deși veche de mii de ani in indepartatul orient, practica acupuncturii este destul de noua la noi astazi. Se incearca prin acest tip de terapie sa se trateze sau macar sa se amelioreze o multime de boli.
Conform teoriei Medicinei Traditionale Chineze, viata si sanatatea sunt mentinute de o “energie†numita “Qiâ€, orice dezechilibru sau perturbare a acestei energii Qi ducand la boala. Acupunctura are rolul de a debloca È™i regulariza circulatia acestei energii, restabilind astfel echilibrul energetic.
Â
PRINCIPIILE ACUPUNCTURII
Intreaga gandire chineza s-a construit in jurul a 2 principii fundamentale:
1.principiul energetic: totul este energie=QI-toate fenomenele și manifestarile din univers sunt forme de energie și toate pornesc de la o energie de baza, fundamentala
2. principiul dualitatii / principiul YIN-YANG: toate fenomenele manifeste din univers sunt date de energii opuse, complementare și relative:Yin-Yang
Potrivit medicinei traditionale chineze, corpul omenesc este strabatut de energia vitala Qi printr-o serie de meridiane energetice. Meridianele principale pe care se gasesc inșirate 361 puncte reprezinta proiectia externa a unei retele energetice interne complexe conexata la statiile centrale reprezentate de cele 5 organe și 6 viscere. Fiecare dintre ele exprima nu atat un organ anatomic, cat o functie, care este in mod preferential, dar nu obligator, legata de organul respectiv.
Â
MERIDIANE SI PUNCTE DE ACUPUNCTURA
Corpul are 12 meridiane energetice principale, cate unul pentru fiecare organ – plaman, inima, rinichi, splina-pancreas si ficat –, si unul pentru fiecare viscer – intestin subtire, intestin gros, stomac, vezica biliara si vezica urinara.
La nivelul pielii, de-a lungul meridianelor, se afla punctele de acupunctura.Acupunctura traditionala chineza a identificat 361 de acupuncte, dar mai exista și alte tipuri de puncte(extrameridian, Ashi).
Â
Qi-ul circula așadar prin aceste canale energetice și alimenteaza cu energie organele și tesuturile.Orice perturbare in acest flux, duce la slabirea zonelor, tesuturilor sau organelor pe care aceste meridiane le guverneaza și astfel poate aparea boala.
Â
CONSULTATIA
In cadrul consultatiei initiale, pe langa intrebarile clasice legate de boala dumne
vezi toata descrierea